El Comissionat de Cultura, un òrgan participatiu creat al maig de 2020 amb l’objectiu de confeccionar un model municipal de programació cultural i d’arts escèniques, ha reprès aquesta setmana l’activitat presencial amb una trobada a Can Pasqual a la qual han assistit una trentena d’entitats municipals. L’encontre tenia per objectiu fer una valoració de la situació actual i de les necessitats del sector cultural de la vila, establir una estratègia de coordinació entre els diferents agents culturals que programen activitats al municipi, coordinar la gravació de l’himne oficial d’Esparreguera i també l’organització d’un acte d’homenatge al compositor esparreguerí Josep Borràs, que va morir el passat mes d’abril. El Comissionat es reunirà trimestralment, de manera que la pròxima trobada tindrà lloc al febrer, i treballarà en comissions per abordar el temes concrets que es vagin posant sobre la taula.
Des de la seva creació el Comissionat de Cultura ha celebrat diferents reunions amb entitats municipals, però a causa de les mesures sanitàries, no ha estat fins aquesta setmana que s’ha pogut organitzar una trobada a la que estaven convidades totes les associacions culturals i socials de la vila. El regidor de Cultura, Juan Jurado, va destacar que “tot i que durant la pandèmia s’han mantingut les comissions de treball més específiques, faltava aquest espai de trobada més global, on poder reunir-nos amb totes les entitats per reflexionar sobre la programació d’arts escèniques que tenim, el calendari festiu i tot allò vinculat a l’àmbit cultural d’Esparreguera”. Així mateix, el regidor ha subratllat que “el Comissionat no ha de ser només un espai de coordinació i de reflexió, sinó també d’acció amb voluntat de participació i transformació”.
Durant la reunió es van abordar dos projectes específics que es tiraran endavant en els propers mesos, com són l’homenatge civil al compositor Josep Borràs i Farrés, conegut popularment com “el Tutu”, que va morir el pasat 5 d’abril a l’edat de 90 anys. “Tenim pendent fer-li un homenatge civil al mestre Borràs i honrar-lo com es mereix per tot el que ha contribuït a la cultura popular d’Esparreguera”, va recordar Juan Jurado. La segona iniciativa és la gravació de la sardana “Galant Esparreguera”, declarada en el ple del passat mes de maig com a himne oficial del municipi. En aquest sentit, el regidor de Cultura va explicar que “la intenció no és fer una gravació amb un cor professional, sinó una més popular que compti amb la implicació d’entitats municipals” i també de les persones que van estar implicades en la creació de la sarsuela, El Juí, de la qual forma part la peça.
També es va acordar crear una estratègia de coordinació on estaran implicades les entitats i els agents municipals que tenen una programació més extensa al llarg de l’any amb l’objectiu d’establir una calendari que permeti no solapar activitats. Així mateix, les entitats també van fer arribar les seves propostes i peticions a la Regidoria de Cultura, com ara organitzar formacions en gestió per a acompanyar les entitats en la tramitació i la gestió de subvencions, la necessitat de generar espais de trobada i coneixement per fer possible sinèrgies i col·laboracions entre associacions o la proposta de tenir en compte elements inclusius i d’accessibilitat en els actes culturals i festius que es programin a la vila.
La reunió del Comissionat va comptar amb una trentena de persones que hi van assistir en representació de La Fede, la Colla de Diables, els Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera, la Colla Bastonera del Montserratí, les Gitanes Montserratines, el Casal Popular Les Canyes, La Barraka, La Passió, el Patronat Parroquial, el grup de teatre El Coverol, la Xarxa Espectacles, Tramateatre, la Banda de Música d’Esparreguera, la Coral de La Passió, Moreneta Swing, les Caramelles de La Passió, Batuco, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, el Col·lectiu de Pessebristes, els Amics de Santa Maria del Puig, l’Associació en defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, els Amics del Campanar, l’Associació Fotogràfica Alternativa d’Esparreguera, Petjades de Colors, Artesans d’Esparreguera, les publicacions Espavila i 777, les associacions de veïns de Mas d’en Gall i de La Plana, l’Escola Municipal de Música i Dansa i l’Escola d’Arts Plàstiques.
Comparteix aquest contingut