Tanca
Medi Ambient 23 de novembre de 2023

Esparreguera entrarà properament en fase de preemergència per sequera

El canvi de fase, que ha decretat el govern català i que entrarà en vigor els propers dies, implica una reducció de la dotació màxima d’aigua, que passarà dels 230 a 210 litres per habitant i dia. Paral·lelament, l’Ajuntament està treballant en una ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament i usos de l’aigua potable

La Generalitat de Catalunya ha decretat l’entrada en fase de preemergència per sequera als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha Esparreguera. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 litres actuals a 210 litres. Actualment els embassaments de les conques internes només estan al 19% de la seva capacitat per la manca de pluges dels darrers mesos, i això, sumat al fet que de moment no es prevegin pluges a mitjà termini, ha fet que el govern català doni llum verda a la nova fase de preemergència, que entrarà en vigor els pròxims dies. Es tracta d’una fase que permetrà endarrerir unes setmanes l’entrada a la fase més restrictiva, la d'emergència, on el govern preveu arribar a finals de desembre. Paral·lelament, l’Ajuntament d’Esparreguera està treballant en una ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera.

Entre les mesures incloses en la fase de preemergència, que serà vigent a partir que la resolució del govern català quedi publicada al Diari Oficial de la Generalitat, previsiblement a principi de la setmana vinent, hi ha la de reduir el consum màxim a 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En aquest sentit, el regidor d’Aigua i Energia, Daniel Farriols, ha explicat que, “durant el mes de setembre, el consum d’aigua a Esparreguera va ser de 240 litres per persona i dia, superant el límit actual, que és de 230 litres”. Per aquest motiu, Farriols ha fet una crida “a la responsabilitat i el civisme de la població en l’ús de l’aigua” i ha subratllat que “amb l’entrada en vigor de la fase de preemergència ens haurem d’estrènyer tots més el cinturó per reduir el consum”. Les mesures que entraran en vigor també inclouen la prohibició de reg de gespa, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació actual. També es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable.

Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se i només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per a garantir la qualitat sanitària de l’aigua. D’altra banda, quedarà prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En referència als vehicles, aquests només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. També quedarà prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica.

Amb l’objectiu de regular els usos de l’aigua en l’àmbit municipal, per tal de garantir el servei públic d’abastament i distribució d’aigua potable de competència municipal i fomentar l’estalvi en el consum d’aigua en situació de sequera, l’Ajuntament d’Esparreguera està treballant en la redacció d’una ordenança. El regidor d’Aigua i Energia ha explicat que l’objectiu és “establir un règim sancionador per tenir elements per combatre l’incivisme al voltant de l’aigua, especialment en períodes de sequera com el que vivim actualment”. L’ordenança és previst que inclogui mesures com que es pugui requerir la confecció i aplicació de plans de reducció de consum als grans consumidors d’aigua o que es pugui requerir a l’empresa subministradora del servei la col·laboració, comunicació fluïda i accés a les dades de consum. Les sancions per les infraccions previstes en l’ordenança aniran dels 750 euros per a les lleus fins als 3.000 euros per a aquelles que es tipifiquin com a molt greus.