Tanca
Medi Ambient 17 de juliol de 2023

L’Ajuntament demana a la ciutadania que mantingui un consum responsable de l’aigua

El consistori recorda que les mesures extraordinàries i urgents aprovades per la Generalitat per fer front a la situació excepcional de sequera inclouen la prohibició d’omplir piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Tampoc està permès regar gespes de zones verdes públiques i jardins privats ni la neteja de carrers i mobiliari urbà amb aigua potable

L’Ajuntament d’Esparreguera fa una crida a la població perquè segueixi aplicant les mesures extraordinàries per fer front a la sequera i mantingui un consum responsable de l’aigua. Malgrat les pluges que van caure el passat mes de juny, actualment les reserves d’aigua als embassaments de Catalunya són del 30% i es manté l’estat d’excepcionalitat en 224 municipis de 15 comarques catalanes, entre els quals Esparreguera. Tot i que amb les dades actuals la vila manté els consums d’aigua potable per sota dels 230 litres per habitant i dia, que és el màxim permès per normativa, des del consistori es demana a la ciutadania responsabilitat en el seu ús. Les mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional en l’àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya, aprovades pel govern català en el Decret Llei 1/2023, de 28 de febrer, i recollides en un ban d’alcaldia, inclouen la limitació del consum d’aigua per habitant i dia a 230 litres, la prohibició del reg de zones verdes, jardins públics i privats, i també l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals i piscines.

El regidor d’Aigua i Energia de l’Ajuntament d’Esparreguera, Daniel Farriols, ha explicat que “les dades de les que disposem, a data 30 de juny, indiquen que estem en un consum de 223 litres per habitant i dia i, per tant, no superem el màxim permès per normativa, que són 230 litres per habitant i dia, però estem al límit i no podem abaixar la guàrdia”. Per aquest motiu, ha avançat que el consistori ha requerit a la companyia concessionària del subministrament d’aigua potable al municipi, Aigües Vidal, les dades d’aquells domicilis on hi ha consums excessius, és a dir, que sobrepassin els 230 litres per habitant i dia. “Un cop disposem d’aquestes dades prendrem les mesures oportunes, en funció de la quantitat de persones usuàries i de les sospites sobre ompliments indeguts de piscines, ús de l’aigua per a regar gespa o altres usos prohibits per les mesures extraordinàries i urgents aprovades per la Generalitat per fer front a la situació de sequera excepcional”.

Per a evitar sobrepassar els consums màxims, “és molt important continuar aplicant les restriccions”, ha apuntat Daniel Farriols qui ha fet una crida “a la responsabilitat i el civisme de la població en l’ús de l’aigua, que és un bé fonamental i escàs que hem de preservar”. En aquest sentit, cal recordar que les mesures aprovades pel govern català per fer front a la situació excepcional de sequera en el sistema Ter Llobregat inclouen restriccions com la prohibició d’omplir piscines privades d’ús individual o unifamiliar amb aigua potable. Es permet el reompliment parcial o l’ompliment total (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic i també les piscines d’ús privat, que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, ja que es consideren refugis climàtics. En centres educatius, és permès l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.

Així mateix, està prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 8 del vespre a 8 del matí, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la. Aquesta prohibició no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

En referència a la neteja de vehicles, l’ús de l’aigua queda limitat a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda. Sí que es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals, ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Pel que fa a la neteja de carrers i mobiliari urbà, es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

D’altra banda, resta també prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment. També es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire. Finalment, en el cas de les granges, l’ús d’aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.