Esparreguera - Colònia Sedó

 
3,3 Km (anada i tornada)
Ruta lineal
235,3 m
1.30 h

Aquest itinerari ens porta cap a la Colònia Sedó. La ruta parteix del camí de Can Comelles. Prenem la pista forestal que baixa cap a les Setze Fonts, sobreeixidor de la mina d'aigua d'Esparreguera. Aviat agafem el camí que marxa cap a l'esquerra vorejant la residència de Can Comelles. A mà dreta, ens podem desviar per a anar a visitar l'antiga font de Sant Magí. Retornem a la pista forestal principal i anem descendint per la muntanya fent diverses ziga-zagues fins a arribar al peu de la carretera de la Colònia Sedó. Just després d'arribar a la barrera forestal, seguim un corriol que marxa a la dreta per a anar a buscar el creuament que ens enllaça amb el camí de la Barona (amb marques de color blau).

Un cop creuada la carretera de la Colònia Sedó i al cap d'uns quants metres, girem a mà esquerra per a arribar al paratge de la font de la Barona. Cal destacar l'estructura de la font, formada per les roques de travertí i els plataners majestuosos que conformen l'espai. Antigament aquest indret era molt freqüentat per les famílies, especialment a les estones del berenar. Continuem fins a anar a buscar la carretera de la Colònia Sedó, la qual creuarem en direcció a Can Vinyals i, just passat el pont estret que creua la riera del Puig, agafarem el corriol que marxa a mà esquerra de forma paral·lela a la riera fins a arribar a l'inici del camí d'accés a l'església de Santa Maria del Puig. 

Arribats a aquest punt, podem continuar el nostre itinerari remuntant la riera del Puig per a agafar el camí de les Bramones, que ens permetrà gaudir d'unes magnífiques vistes de les Roques Blaves, o bé podem agafar el camí que puja a l'església de Santa Maria del Puig i la zona de pícnic. L'església va ser construïda poc després del castell d'Esparreguera, datada del segle XI. És d'estil romànic, presenta una planta de creu llatina i un absis circular que rep la llum a través de tres petites finestres. El campanar de quatre cares es troba sobre un cimbori vuitavat.

Toponímia clau: Can Comelles, Setze Fonts, font de Sant Magí, Colònia Sedó, camí de la Barona, font de la Barona, Can Vinyals, riera del Puig, Santa Maria del Puig.