Tanca
Educació 25 de març de 2022

L’Ajuntament perfila el nou model de l’Escola Municipal de Música i Dansa

El nou model implicarà la implementació d’una nova oferta formativa a partir del setembre, amb una formació més adaptada als diferents perfils d’alumnat, i també l’obertura del centre, que s’acostarà més a les escoles i a la població. A més, també hi haurà canvis en les quotes, que es rebaixaran per a fer-les més accessibles

L’Ajuntament d’Esparreguera implementarà un nou model educatiu a l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera (EMMDE) a partir del mes de setembre amb l’objectiu d’adaptar el centre a les necessitats reals del municipi. El consistori ja disposa de l’estudi del projecte pedagògic, organitzatiu i de gestió del centre que detalla el diagnòstic de la situació actual i traça les línies de futur amb l’objectiu d’incrementar el número de persones que practiquen la música i la dansa a l’EMMDE, enfortir la vinculació de l’escola amb la vila i millorar el funcionament intern de l’organització. Això implicarà canvis en el projecte pedagògic de l’escola que, a partir del mes de setembre, modificarà l’oferta formativa per establir un itinerari per a donar cabuda a totes aquelles persones que volen gaudir de la música i la dansa. També hi haurà novetats en la vessant econòmica, ja que el consistori està treballant per a restablir els preus de l’EMMDE i fer-los més accessibles per a les famílies i la ciutadania. Aquesta modificació és previst que es porti a aprovació del ple municipal del proper mes d’abril. D’altra banda, aquest canvi de rumb també vol obrir el centre a les escoles del municipi, a través dels projectes comunitaris, i a la població en general, potenciant la participació de l’alumnat en activitats obertes a la ciutadania. Els canvis vindran també acompanyats d’una nova identitat visual del centre, que renovarà la seva imatge en sintonia amb els canvis que es posaran en marxa.

La Regidoria d’Educació ja ha rebut l’Estudi i treball tècnic per a la reorientació del projecte pedagògic, organitzatiu i de gestió de l’Escola Municipal de Música i Dansa, realitzat per la cooperativa de gestió per a projectes creatius i culturals Smart Ibérica de Impulso Empresarial, que ha tingut un cost de 18.000 euros. El document fa una extensa diagnosi de la situació actual del centre i apunta les línies a seguir per a millorar-ne la gestió, donar resposta a una diversitat ben àmplia d’interessos i necessitats i contribuir a l’enriquiment de la vida cultural del municipi i la cohesió social. El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha explicat que “el nou model, que neix d’un intens treball entre l’equip tècnic de la regidoria, l'equip directiu i el claustre de l’escola, i que culmina en la redacció de l’anomenat estudi, suposarà una obertura de l’Escola Municipal de Música i Dansa tant des d’un sentit pedagògic, com econòmic, social i cultural".

Un dels canvis que és contemplen amb el nou model és l’establiment d’un nou sistema de quotes. En aquest sentit, el consistori està treballant en la remodelació de l’ordenança fiscal número 24, que regula la taxa per la prestació dels ensenyaments impartits a l’Escola Municipal de Música i Dansa amb l’objectiu de rebaixar la gran majoria de quotes fent un especial èmfasi en l'itinerari formatiu principal, suprimir la matrícula i mantenir reduccions per a determinats col·lectius. “Volem obrir el ventall de famílies que poden accedir al servei per raons econòmiques” ha apuntat el regidor, qui ha explicat que “el 2012 es va fer una pujada de preus molt dràstica, del 40%, que ha tingut conseqüències en el número d’alumnes de l’escola”. Segons l’estudi realitzat, el preu mitjà ingressat per alumne a l’EMMDE és de 980 euros, quan en la mitjana de municipis de la mateixa mida és de 657 euros, però la despesa de l’Ajuntament en aquest servei és del doble de la mitjana dels municipis de la seva mida, tant en proporció al pressupost municipal com en despesa per habitant. “Mai s’havia fet un estudi profund dels recursos i la capacitat de l’escola, amb aquest projecte hem volgut analitzar-ho i, a partir d’aquí, endreçar els preus”, ha afirmat Juan Jurado, qui ha explicat que “un cop estigui aprovada l’ordenança, ens reunirem amb les famílies usuàries de l’EMMDE per a explicar-los les novetats, tant des de l’aspecte econòmic com des del pedagògic”.

Una altra de les novetats fa referència a l’obertura pedagògica i de projecte. "Es tracta d’una escola que, per herència, posa molt l’accent a l’acompanyament a la professionalització. La realitat d’aquesta escola és, però, que la gran majoria de l’alumnat no es professionalitzarà i, per això, volem incidir en la configuració d'un itinerari central i troncal dirigit a aquest tipus d’usuaris i a acompanyar-los en la seva relació amb les arts, que va molt més enllà de l'etapa educativa", ha apuntat el regidor. En aquest sentit, a partir del setembre s’alleugerirà la càrrega de les matèries més teòriques, com el llenguatge musical, en els nivells bàsic, però es mantindrà aquesta assignatura i se’n crearan d’altres més enfocades a les proves d’accés a estudis reglats, professionals i superiors, per a aquells estudiants que vulguin promocionar professionalment en aquest món. “L’Escola de Música i Dansa ha de ser un espai on tothom pugui iniciar-se i aprofundir en la pràctica artística curs rere curs, però també on les persones que ho vulguin puguin seguir tenint una pràctica de la música o la dansa en grup de manera habitual sense una càrrega lectiva elevada i sense la necessitat d’augmentar cada curs la dificultat, la complexitat o la intensitat del programa”, ha destacat Juan Jurado.

Finalment, el nou model també contempla una obertura de l’EMMDE al poble. D’una banda amb la posada en marxa dels projectes comunitaris, que pretenen acostar la música i la dansa als centres educatius d’Esparreguera i que es començarà a implementar a partir del curs que ve a les escoles Mare de Déu de la Muntanya i Montserrat. “Començarem amb aquests dos centres, amb els quals el professorat de l’EMMDE col·laborarà fent formacions de música i dansa amb el seu alumnat, però la idea és anar ampliant aquest projecte a les diferents escoles de la vila per obrir socialment l’Escola Municipal de Música i Dansa i permetre a infants amb realitats socioeconòmiques i culturals diverses apropar-se a aquestes dues disciplines artístiques”, ha apuntat el regidor.

En aquest sentit, l’any passat ja es va fer una adquisició d’un lot d’instruments de vent per valor de 25.000 euros, i a l’abril és previst aprovar una nova partida, procedent de romanents, per a comprar instruments d’altres famílies que permetin desplegar els projectes comunitaris a les escoles. I d’altra banda, també es vol acostar l’EMMDE a les associacions, amb l’obertura d’una nova aula de gralla per a poder dotar de músics a les entitats de cultura popular, i també amb un increment de la participació de l’alumnat del centre en les activitats festives i culturals organitzades per l’Ajuntament o les entitats locals. “La gran obertura que persegueix aquest projecte és que s’explori l’art com a fet comunitari, que passem d’allò individual al que és col·lectiu”, ha subratllat Juan Jurado.