Commemoracions

L'Ajuntament d'Esparreguera organitza diverses accions per a fomentar la igualtat a través d'activitats de prevenció i sensibilització com la commemoració d'efemèrides, campanyes de sensibilització i la realització de xerrades i de tallers per sensibilitzar sobre la promoció de la igualtat i la necessitat d'erradicar la violència masclista i LGBTIfòbica al llarg de l'any.

8 de març: Dia Internacional de la Dona Treballadora 

Amb l’aparició del nou model productiu de la industrialització i les noves relacions dins l’entorn laboral, les dones van introduir-se al món del treball assalariat havent de compatibilitzar el treball productiu amb les tasques reproductives històricament essencialitzades en el seu rol.  El dia 8 de març es commemora el Dia Internacional de la Dona Treballadora com a una reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de l'assoliment de drets polítics igualitaris per a les dones d'arreu del món.

28 de maig: Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

A partir de la celebració de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que succeí a Costa Rica durant l’any 1987, cada 28 de maig es commemora el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones. Una de les principals qüestions que més preocupaven van ser morbimortalitat materna, que constituïa un problema greu per a les dones del territori i també la salut en l'àmbit reproductiu (avortament, l’embaràs i el part). El 28 de maig és un dia per a fer difusió de l’estat de salut de les dones i cal posar èmfasi en les seves necessitats i una correcta atenció que deixi al marge perspectives androcèntriques, les quals continuen esbiaixant les investigacions científiques en l’àmbit mèdic. 

28 de juny: Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual 

La història que hi ha al darrere d’aquest dia representatiu de la història del col·lectiu LGBTI és la mobilització de Stonewall el 1969, a Nova York (EUA). Va ser una protesta multitudinària en la qual s’exigia justícia social per a les persones LGBTI. Aquell dia també va servir com a denúncia col·lectiva dels abusos i la discriminació patida per part dels grups reaccionaris i conservadors. El 28 de juny va ser significatiu donat que l’espai de comunió entre les diferents persones del col·lectiu va inaugurar nous moviments socials i polítics. 

19 d’octubre: Dia Mundial contra el Càncer de Mama 

En el Dia Mundial contra el Càncer de Mama l'objectiu és crear consciència sobre la necessitat del diagnòstic precoç del càncer de mama. Aquesta malaltia és el tumor més freqüent en les dones d'arreu del món i el fet de fer un diagnòstic a temps augmenta les possibilitats de curació.

25 de novembre: Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones 

El 25 de novembre, Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, és un dia de denúncia i protesta contra la violència masclista que comporta la violació dels drets humans que s'exerceix contra les dones. Aquest tipus de violència és una manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat, de manera puntual o reiterada.

La violència masclista es manifesta a través de múltiples formes, com la: física, psicològica, sexual, obstètrica i vulneració dels drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, de segon ordre, vicària; i es pot produir en qualsevol àmbit de la vida: en la parella, en la família, en el treball, en la comunitat o entorn social, en l'entorn educatiu, en entorns digitals, en institucions i/o en l'entorn de la vida política i esfera pública.